THT en TGT datum en de Voedselbank

We krijgen veel vragen over de THT of TGT data op verpakkingen. Met uitleg over houdbaarheidsdatum hopen we de vragen hierover te beantwoorden. De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon en zonder risico er ziek van te worden, eten.

THT, TGT en de voedselbank
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hebben over dit onderwerp een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de voedselbanken.
* Producten met een THT datum mogen door de voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden.
* Producten met een TGT datum mogen dus ook ná die datum NIET meer door de voedselbanken verstrekt worden aan de consument. Met uitzondering van vlees dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mag worden uitgegeven. Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met nieuwe TGT datum.

Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn:
Verse groente, aardappelen en vers fruit; niet geschild of gesneden, Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer, Vers brood en banket, Azijn, Keukenzout, Suiker en suikerwerk, zoals snoep, Kauwgom.
Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

Bewaren
Voor alle producten, met THT, TGT en zonder datum, geldt dat het goed bewaard moet worden. Weten hoe? Zoek producten op in de Houdbaarheidstabel.

Tot slot…
Een THT en TGT datum geldt alleen voor producten, die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens de instructie op de verpakking.

Afkortingen 
THT datum
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Zo’n datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruit gaan. Je kunt het vaak zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.
Producten waarvan de THT is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.
Dus je hoeft eten en drinken na het verstrijken van de THT datum dus niet weg te gooien. Daarmee voorkom je ook voedselverspilling.

TGT-datum
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koel verse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien, tenzij je deze producten invriest.
Bij de TGT datum moet een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast! Producten met een verlopen TGT datum mogen niet meer worden verkocht.